torsdag 22. april 2010

ABC: B for BARNDOM

 ABC i ord og bilder følger alfabetet, så etter A kommer B. Og etter min A for annerledes har jeg valgt at min B står for barndom :) Kanskje mer spesifikt, min barndom!


En lykkelig barndom er den beste gave som står i foreldrenes makt å skjenke.
Mary Cholmondeley

Vel, jeg vil tørre å si at jeg hadde en lykkelig barndom. Jeg hadde(les: har!) foreldre som elsket meg og søsknene mine og som elsket hverandre! Jeg hadde gode venner! Jeg hadde det flott! Jeg fikk vokse opp i ei lita bygd hvor alle kjente alle og trivdes godt. Hadde ingen bekymringer. Levde rett og slett i nuet(nåtiden). Det er jo det unger gjør. De tar en dag av gangen og lever et bekymringsløst liv,- i alle fall det de skal ha lov til å gjøre. Barn skal få kjenne at livet er godt å leve. De skal slippe å bekymre seg for morgendagen. Et barns barndom skal være fylt med glede og være fri for bekymringer, mener jeg.

Jeg fikk vokse opp i den vakreste landsdelen i Norge - altså nord Norge. Nærmere bestemt et lite sted i flotteste Vesterålen. Vi hadde det så godt. Hadde verdens beste lekeplass rett utenfor ytterdøra. Ja, vi var flinke til å leke i naturen. Og herlig det var,- leke i skog, mark og fjære! Slik lekeplass ønsker jeg for mine eventuelle barn :)

Jeg tenker ofte tilbake til den gode tiden. Dager fylt med latter, lek og sang. Man hadde ingen store krav eller forventninger å leve opp til. Man fikk være barn! Det er en tid fylt med utrolig mange gode minner. Minner jeg kan huske tilbake til ved å se i album, men også minner som ligger inne i hodet mitt og gleder meg på gråe dager :) Dog er det også noen vonde minner. For pluttselig en dag tok denne lykkelige barndommen slutt. Pluttselig skulle ikke lenger skogen, marken og fjæren få være min lekeplass. Pluttselig.... Ønsker ikke å gå i detaljer, for bare å tenke på dette fyller øynene med tårer, skjønner dere, men det ble en stor sak pga Stat og kirke. En sak som resulterte i at min familie flyttet fra denne vakre bygda og helt ned til østlandet. Vondt! Men midt i denne smerten fikk vi oppleve hvor godt det er å bo i ei lita bygd. For de aller fleste i bygda stod sammen med oss i denne saken. De ville ikke at vi skulle flytte. De kjempet med oss!! Tenk flott! Jeg kommer aldri til å glemme det! Husker fremdeles en dag en journalist skulle ta bilder av oss til en artikkel foran fjøsen vår. Familien vår stod fremst og i ryggen(bak oss) stod mange mennesker sammen med oss. Glemmes ei! 

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg den dag i dag misliker dem som gjorde at vi måtte flytte derfra. Det er så mye vondt jeg kunne sluppet! For hva skjer når en nordlandsjente kommer til et sted hvor de ikke er vant med nordlendinger? Et sted hvor sleipe unger bor som har liten kunnskap om den delen av Norge som er nord for Trondheim! Jo, en blir mobbet! I disse ungers øyne er du en j**** same som har forlatt lavoen din og reinsdyrsflokken! Tenk så fæle mange unger er! Så når vi flyttet var ikke slutten av barndommen min lengre bekymringfri. Den var ikke lenger full av glede. Den fyltes mer med tårer enn smil. Jeg bekymret meg ofte for morgendagen på grunn av mobbingen. Jeg lengtet ofte hjem. Hjem til den koselige bygden hvor man ikke ble mobbet for å være noe man ikke var. Klart var det nok erting der hjemme i nord, men det er stor forskjell på uskyldig erting og grusom mobbing!

Det er nå 12 år siden vi flyttet fra den vakre bygda der oppe i nord. Jeg har levd halve livet mitt der og halve livet mitt i sør, MEN det er nord Norge som ligger mitt hjerte nærmest! Det er nord Norge som er mitt hjemme! Slik er det og slik vil det alltid være. Derfor bærer denne nordlandspia på en drøm om å en gang få flytte hjem igjen.

Men på tross av det vonde som satte en stopper på barndommens lykke, så hadde jeg verdens beste barndom: for jeg hadde foreldre som elsket meg og ville mitt beste. Ja, jeg har verdens beste foreldre! Har vært heldig i det valget ;)

Tilslutt vil jeg dele med dere noen ord en venn av meg ofte har sagt til meg:
Fortiden er bare en liten brikke i fremtiden. 
Det er nåtiden som er gjeldene hvis fremtiden skal bli bra 

19 kommentarer:

Bea sa...

Så vakkert skrevet, jeg er selv fra nord og vet akkurat hva du snakker om slev om jeg ikke var like uheldig som deg når jeg flyttet sørover, så lengter jeg ofte nord igjen...

Annettes space sa...

Selvom flytningen, tvunget som den var, har sat store sår og ar i dig og din familie, så har du en sund base i dig selv pgs af al den plads, kærlighed og tolerance du er vokset op med :-) Og den vil du altid bære med dig .....Klem

TorAa sa...

Du har sagt det viktigste av alt:
Jeg fikk være barn.

Vet ikke om alle barn opplever det.
Kan hende noen kanskje føler seg som "gjøkunger" - ikke vet jeg, siden jeg ikke er i den aldersgruppe pf. ;)))

btw. Tusen takk for fin kommentar

organic-lizzi sa...

Deilig at du har vokst opp med en kjærlig familie... Det er jammen ikke alle forunt! & vet av min egen erfaring at det er godt å ha med seg:-)
Sterk historie du deler... Mennesker gjør mye rart og vondt mot andre!(Ofte av frykt og eller misunnelse...)
Deilig helg til deg fra Randi

Maria G sa...

Ett härligt och fint inlägg, med ett mycket fint collage!
Trevlig helg!

Sommertid sa...

Flott skrevet og som du sier; Du fikk være barn.
Nå må man se fremover og ta sine valg hva man vil videre i livet..
Ha ei go helg

Daniela sa...

Vilket underbart collage och fin text, det kommer du ha med dig resten av livet. Trevlig helg!

HildeS sa...

Et utrolig flott innlegg. Og du skriver så mye som er veldig viktig, men absolutt ingen selvfølge for alle barn.

Mitt andrum sa...

Du har gjort ett mycket fint collage från barndomen. Vilka vackra platser du bor eller har bott på.
Du verkar tacksam över det liv dina föräldrar har gett dig trots att du är så ung.
Du har skrivet en underbar berättelse om detta...
Du skall ha en riktigt god helg!
barbro

linsky sa...

Det var en glad og trist historie på en gang.
Håper du får flyttet tilbake til den landsdelen du er så glad i .

Klem

Elisabeth sa...

Tusen takk for at du deler med oss.
Et fint og trist innlegg på en og samme tid.

God helg!

Melusine sa...

Nydelig skrevet! Sitatet i begynnelsen er veldig godt, og så sant. Synd at du skulle oppleve å bli røsket opp og bort fra et kjært sted, men det er fint at du hele tiden har hatt dine foreldres kjærlighet og støtte :)

Takk for kommentar hos meg. Ja, det så temmelig skummelt ut der han klatret på utsiden av altanen, den apekatten!

Henny sa...

En barndom skal vi jo igennem, alle sammen. Så er det jo godt, hvis basis, forældrene og søskende, har været i orden. Godt også, at du havde mange gode år i din barndom, før I måtte flytte, og før det blev svært.

Petunia sa...

En god barndom er fundamentet for hordan man fungere i resten av livet!
Et veldig sterkt og personlig innlegg fra deg min venn:)
Takk for at du deler!

Fruen sa...

Så flott innlegg :):) og tittelen-en lykkelig barndom er den beste gave som står i foreldrenes makt og skjenke,har jeg virkelig gått inn for og fortjene :):)
Og håper jeg lykkes :)
Mine barn er alt for meg :)
Så nydelig at du deler din personelige side:)
Ellers vil jeg takke for hyggelig hilsen på mitt innlegg bokstaven B
Håper vi treffes igjen på bokstaven C

Ha en flott dag..
Klems..

Siw Aina sa...

Et sterkt innlegg, takk for at du deler med oss.

Julianna sa...

Takk for et nydelig og ekte innlegg.
Jeg håper du har det godt nå.

Ha en fin dag :)

Dina Ingvil sa...

Takk for koselig kommentar. Som andre har sagt var dette et nydelig innlegg, og et flott sitat du har på slutten! Ha en fin dag!

qehenne sa...

B'en din er så personlig skrevet. Flott og sterkt skrevet av deg.